Ik houd mijn spreekbeurt over kauwgom. Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik vaak kauwgom kauw, maar ik wist eigenlijk niet hoe het gemaakt werd.

 

††††††††††††††††††††††††† DE GESCHIEDENIS

 

Op kauwgom wordt al lang gekauwd. Zweedse archeologen vonden een soort kauwgom uit het stenentijdperk. ScandinaviŽrs kauwen dus al zo`n 9 duizend jaar op een soort van kauwgom. Ze kauwden op een stukje smaakloos kauwgom. In 1871 werd er voor het eerst een smaakje toegevoegd aan de kauwgom. Dat gebeurde in Amerika.Vanaf het eind van de 17e eeuw werd kauwgom steeds populairder. In Nederland brak de gekauw op kauwgom pas door aan het eind van de tweede wereldoorlog pas aan. De Amerikaanse soldaten brachten de kauwgom mee en gaven het aan de Nederlandse meisjes die ze leuk vonden. In de ogen van de meisjes had het iets stoers. In de jaren kort na de oorlog was kauwgom er nog maar weinig geld voor kauwgom. De kauwgomkauwers waren er dan ook erg zuinig mee. `s Avonds werd de kauwgom zorgvuldig op geborgen om er de volgende dag weer mee veder te gaan. Ook kauwden ze omstebeurt. Eerst de ene een kwartiertje en dan de andere een kwartiertje. Vooral verliefde mensen deden dat. Sinds 1948 maakt Nederland ook zelf kauwgom. De kauwgom fabriek staat in Amsterdam!

 

 

 

 

 

 

 

De ingrediŽnten

 

 

Het belangrijkste deel van kauwgom is gom.

In een hele boel bomen wordt een snee gemaakt. Het vocht dat eruit loopt wordt gebruikt voor gom. Dit kan ťťn keer in de vier jaar gebeuren en de boom moet dan wel 20 jaar oud zijn. Behalve gom zit er in kauwgom ook suiker en glucosestroop. Glucosestroop zorgt ervoor dat de kauwgom in je mond snel zacht wordt en aangenaam is om op te kauwen. Tegenwoordig kom je kauwgom met suiker en steeds minder tegen.

 

Bekende merken zoals bijv. Sportlife zijn suikervrij. Aan deze kauwgom worden suikervervangers toegevoegd. Die heten sobitol, xylitol en maltitolstroop. In kauwgom zitten smaakstoffen. Aan kauwgom die naar pepermunt smaakt wordt olie uit de pepermuntplant toegevoegd, dit heet een natuurlijke smaakstof. Voor de kleur worden natuurlijke of kunstmatige kleurstoffen gebruikt. Bietensap bijv. geeft de kauwgom een rood kleurtje. In Japan bestaan meer dan 150 verschillende smaken, ze hebben daar zelfs kauwgom die naar augurk smaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo wordt kauwgom gemaakt

 

Op de smeltafdeling worden de juiste ingrediŽnten bij elkaar gedaan. Dit zijn o.a. gom en was. Deze gombasis is in elke soort kauwgom hetzelfde. De verschillende ingrediŽnten komen in het juiste hoeveelheden in grote smeltmachines. De massa wordt verhit tot een temperatuur tussen de 80 en 130 graden Celsius. De hete kauwgom basis heeft een uiterlijk van een dikke siroop. Als de gombasis is afgekoeld ontstaat er een vaste basis. Elke dag wordt er zoín 9.000 kilo gombasis gemaakt. Daarna worden anderen ingrediŽnten erdoor heen gekneed, in de kneedmachines. In kauwgom met suiker gaan kiloís suiker en liters glucosestroop in het deeg. Maar voor de kauwgom zonder suiker worden er suiker vervangers toegevoegd. Daarna worden er smaakstoffen toegevoegd, zoals het sap van een pepermuntplant of menthol kristallen. Hoe meer kristallen, hoe heter kauwgom wordt. In de snij afdeling wordt de kauwgom tot de juiste vorm gesneden, de stukjes zitten nog wel aan elkaar. Dan wordt de kauwgom op de volgende afdeling in stukjes gesneden en voorzien van een knapperig laagje. In de hete lucht wordt het laatste laagje gedroogd. De kauwgom glimt dan nog niet. De kauwgom wordt in een pan gedaan die draait rond en de kauwgom krijgt dan een glanslaagje zodat de kauwgom er mooi uitziet. De kauwgom is dan klaar om verpakt te worden. Dit gebeurt op de inpakafdeling. Er zijn twee soorten van inpakken je hebt dragees en je hebt stripkauwgom.

 

 

 

 

 

 

 

Kauwgom

 

Van kauwgom word je niet dik. Het kauwen op kauwgom verhoogt je concentratie en het ontspant. Als je in een vliegtuig kauwgom eet klappen je oren niet dicht. Kauwgom kan je ook helpen bij het stoppen met roken. Als je kauwgom kauwt waar Xylitol in zit is dat goed om je gebit gezond te houden, maar je moet alsnog je tanden poetsen. Kauwgom is in alle soorten maten kleuren en smaken te koop. Kauwgom heeft ook nadelen. Tel b.v. voor de lol eens alle uitgespuugde kauwgomstukjes die op de bruggen, bij de bushaltes en op de stoepen liggen. Als snel zal je de tel kwijt zijn. Ook op heel wat scholen zijn er problemen met kauwgom. Veel scholen hebben daarom een kauwgom verbod. Er zijn middelbare scholen waar je tussen door wel kauwgom mag kauwen. Op de stations van de metro in New York staan kauwgom doelen. Je moet door het gat je kauwgom spugen en achter het gat zit een mand als je mist blijft het kauwgom op het bord plakken. Soms hoor je verhalen dat als je kauwgom doorslikt dat het tenminste 7 jaar blijft zitten. Dit is niet waar. Kauwgom gaat er via de gewone weg weer uit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kauwgom te verwijderen

 

Kauwgom is moeilijk te verwijderen. Al ga je tig keer met een bezem over het zelfde stukje straat. De kauwgom blijft vastgeplakt. De stukken kauwgom moeten 1 voor 1 los gestoken worden met een mes. Soms kan dat niet. Als er kauwgom op een oude steen zit vast geplakt kan je het niet weghalen want dan gaat de steen stuk. Als je verse kauwgom probeert los te peuteren krijg je zachte en kleverige slierten waarvan de helft alsnog blijft zitten. Kauwgom verwijderen moet je dus ook niet in de zomer doen. Door de hitte wordt de kauwgom zacht. Veel schoonmakers gebruikte stikstof, de kauwgom bevroor direct en was dan makkelijk weg te tikken met een hamertje. Maar de stikstof is verboden want het tast het milieu aan. Als je kauwgom op je kleding hebt moet je de kleding in de vriezer leggen, na een tijdje kun je de kauwgom gemakkelijk van je kleding afhalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu heb ik nog een paar vragen.

 

1 Wie namen de kauwgom mee naar Nederland en wanneer?

†††

Antwoord: De Amerikanen in de tweede wereld oorlog.

 

 

2. Wat is het belangrijkste deel van kauwgom?

 

Antwoord: gom

 

3. Waar gebruikte men stikstof voor?

 

Antwoord: Om kauwgom te bevriezen zodat het makkelijk weg te tikken was

 

 

 

 

†††††††††††††††††††††††††††††† EINDE