KAUW JE TANDEN SCHOON EN FRIS

Veel soorten kauwgom zijn "goed voor de tanden", je kunt je tanden ermee "schoonkauwen" en ze hebben vaak een "frisse smaak". Wat is de scheikundige achter- grond van al deze reklame ? In kauwgom wordt op grote schaal als zoetmiddel sorbitol of xylitol gebruikt in plaats van sucrose.
sorbitol
Het sorbitol-molekuul lijkt erg veel op dat van glucose: het enige

verschil is dat de C=O groep aan het uiteinde van het glucose molekuul vervangen is door een C-O-H groep. Hierdoor is sorbitol minder goed verteerbaar geworden voor de zuurvormende bacteriŽn in de mond en is het dus minder nadelig voor de tanden. Behalve in "suikervrij" snoep wordt sorbitol ook veel toegepast in dieetprodukten voor mensen met suikerziekte. Sorbitol komt in de natuur in allerlei vruchten voor, maar het is goedkoper om het met een eenvoudige reaktie uit glucose te maken. Een andere suikervervanger die in kauwgum wordt toegepast is xylitol. Het molekuul xylitol is een koolstof-

xylitol
atoom korter dan een sorbitol-molekuul en is voor de mondbacteriŽn helemaal niet meer te verteren. Net als sorbitol geeft xylitol een frisse smaak. Dat komt omdat het oplossen van de stof in water nogal endotherm is, zodat het warmte onttrekt aan de omgeving. Hierdoor ontstaat een koud gevoel in de mond.