sportlife

Voordat je kunt beginnen met kauwen moet de kauwgom natuurlijk eerst worden gemaakt. Net als in de keuken worden er allemaal ingrediŽnten bij elkaar gedaan, waaruit een lekkere kauwgom voortkomt. De weg die een kauwgompje aflegt voor het in de winkel ligt is als volgt:

smelt

De smeltafdeling
De smeltafdeling weegt de juiste hoeveelheden af van de hoofdingrediŽnten die samen de gombasis vormen. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van rubber, hars, was en weekmakers. De rubber is een sap welke uit de sapodillaboom wordt gewonnen. Deze sapodillabomen moeten minstens 20 jaar oud zijn en worden dan een keer in de 4 jaar afgetapt. De gombasis die hiervan gemaakt wordt is voor iedere smaak kauwgom hetzelfde. In afgepaste hoeveelheden komen de verschillende ingrediŽnten in grote smeltmachines. De massa wordt verhit tot een temperatuur tussen de 80 en 130 graden Celsius.

smelt

De smeltmachine
De hete gesmolten kauwgombasis heeft het uiterlijk van een dikke siroop. Na afkoeling ontstaat een vaste basis. Elke dag gaat zo'n 9.000 kilo kauwgombasis (!) van deze smeltmachines naar de volgende afdeling.

kneedmachine1

De kneedafdeling
Kneedt de massa samen met de ingrediŽnten die er echte kauwgom van maken.
Voor de suikerhoudende kauwgom gaan er kilo's suiker en vele liters stroop in het deeg.
Maar voor de echte Maple Leaf kauwgom natuurlijk de juiste hoeveelheid Sorbitol cq. Xylitol.

smeurlaboratoriumsmeurlab

Het smeurlaboratorium

De smaakmakers komen van het Smeurlaboratorium. Hier worden de smaakoliŽn voor de kauwgom gemaakt, die elke kauwgom zijn eigen smaak geven. Zo wordt voor mintsmaken bijvoorbeeld gebruik gemaakt van pepermuntolie.

11

De snijafdeling
De kauwgom wordt nu eerst tot broodjes gevormd die nog moeten afkoelen. Eenmaal afgekoeld worden de broodjes onder een soort strijkijzer platgewalst. De dunne plak die overblijft gaat door de snijmachine, die er kleine kauwgompjes van vormt. Ze zitten dan nog wel aan elkaar vast.

11

De drageerafdeling
De kauwgom wordt in kleine stukjes gebroken en voorzien van een knapperig laagje. Dit gebeurt in grote draaiende pannen waar een hoog gekoncentreerde suikeroplossing op het kauwgompje wordt gespoten. Hierna wordt met warme droge lucht dit laagje gedroogt. Dit proces wordt wel zo'n keer of 20/30 herhaald. De kauwgompjes glanzen dan nog niet. Daar zijn speciale glanspannen voor. In deze pannen wordt het bovenste laagje glimmend gemaakt, zodat de kauwgom er mooi uitziet.

11

De inpakafdeling
De kauwgom is nu klaar om ingepakt te worden. Dit gebeurd op de inpakafdeling. De kauwgompjes komen allereerst in de sorteermachines terecht. Die verpakken de kauwgompjes in de doordrukstrip en voorzien deze van een sleeve. Daarna kunnen de pakjes in dozen worden verpakt.

1

En dan heb je Maple Leaf kauwgom zoals je die toen in de winkel kocht, nu is deze kauwgom nog steeds te verkrijgen onder de naam SPORTLIFE.Maple Leaf chewing gum

Een ander onderwerp voor je spreekbeurt ? (NIEUW)

Of wil je het echt over snoep hebben !