1 Kauwgom is ongeveer 2000 jaar geleden door de eerste Romein ‘uitgevonden’.
2 De eerste commerciële kauwgom kwam in 1848 op de markt.
3 ‘Blibber Blubber’ was in 1906 de eerste bubble gum ofwel klapkauwgom.
4 Kauwgom is goed voor je tanden.
5 Amerikaanse soldaten introduceerden kauwgom in de Tweede Wereldoorlog in Nederland.
6 Kauwgom en condooms worden van dezelfde grondstof gemaakt.
7 Kauwgom in je haar kun je alleen verwijderen door het eruit te knippen.
8 Het is heel slecht om kauwgom door te slikken.
1 Niet waar.
Kauwgom is al veel langer bekend: uit archeologische vondsten blijkt dat de prehistorische mens kauwde op stukjes hars. De Noord-Amerikaanse indianen kauwen al minstens 3000 jaar op hars van de spar, en de maya’s op chicle, dat nog steeds als basis voor kauwgom wordt gebruikt.
2 Waar.
In 1848 begon een fabriekje aan de westkust van Amerika kauwgom van sparrenhars en paraffine was te maken. Pas in 1870 maakte Thomas Adams de eerste moderne kauwgom op basis van gom. Adam’s kauwgom heette Black Jack en smaakte naar drop.
3 Waar.
Blibber Blubber van de firma Fleer was in 1906 inderdaad de eerste zachte kauwgom geschikt om bellen mee te blazen. Het duurde tot 1928 voor de eerste klapkauwgom, de Dobble Bubble, een succes werd. De maker, een employ van dezelfde firma Fleer, wilde zijn kauwgom een kleurtje meegeven, maar had alleen roze ter beschikking. Die toevallige omstandigheid leidt ertoe dat klapkauwgom over de hele wereld nog steeds roze is.
4 Waar en niet waar.
Suikerhoudende kauwgom is slecht voor je gebit. 95% van alle kauwgom in Nederland is echter suikervrij. Als zoetstoffen worden onder andere sorbitol, aspartaam en maltitol gebruikt. In veel suikervrije kauwgom zit tegenwoordig xylitol. Het wordt gewonnen uit snippers berkenhout en is even zoet als suiker. kauwgom met 100% xylitol. wordt wel aangeprezen als gebitsverzorgend. Uit een onderzoek van de faculteit Tandheelkunde in Michigan is gebleken dat regelmatig gebruik de kans op gaatjes aanzienlijk vermindert.
5 Waar.
Kauwgom behoorde tot het vaste rantsoen van de Amerikaanse soldaten. De kauwgom die zij uitdeelden, was zo populair dat we zelfs gebruikte stukjes in onze mond staken. In 1948 begon een fabriek in Amsterdam kauwgom te produceren. De naam, Maple Leaf, was een eerbetoon aan de Canadese bevrijders.
6 Waar en niet waar.
Beide worden traditioneel gemaakt van latex, een verzamelnaam voor melkachtige sappen van diverse tropische bomen die in gestolde toestand een taaie gom vormen. Het verschil is dat condooms gemaakt worden van de latex van rubberbomen en kauwgom van diverse latexsoorten, waarvan chicle de bekendste is. Ook worden harsen van naaldbomen als grondstof gebruikt. Omdat de kauwgomproductie het aanbod van natuurlijke gomsoorten ver overschrijdt, wordt kauwgom nu veelal van synthetische gomsoorten gemaakt.
7 Niet waar.
Kauwgom laat zich gemakkelijk uit haar verwijderen als je het insmeert met pindakaas en vervolgens goed wrijft. Kauwgom in je kleren verwijder je door ze in de vriezer te leggen en de harde plak eraf te schrapen.
8 Niet waar.
De gom wordt niet verteerd en komt na een paar dagen in een stuk er weer uit. Dit is niet schadelijk